Sunday, 31 October 2010

Life as 'MAHASISWI' ukm 2010/2011.


Dear Diary,
Menghitung detik untuk balik!! yea! bestnya. hohoho.. =)
banyak yang berlaku sepanjang hampir 6 BuLAN aku di sini, UKM. Manis, Pahit, Masin memang cukup lengkap.. hehe.. blh buat bahan masak plak.
Hari hari ke 3 aku menghadapi EXAM di UNIVERSITI. pengalaman PERTAMA aku sebagai MAHASISWA UKM. memang TAK best sbb EXAM susah kot! STRESS!!!!
Tapi kat sini aku dah MULA jumpa apa tu LIFE student UNIVERSITI. xdela BEST n GEMPAK sangat macam yang CIKGU-CIKGU selalu cerita dulu msa KECIK2. Cg. selalu cakap,
"kaT U nie best! awk blh bt apa je yg awk nak. awk xkn BLAJAR mcm kt KELAS, xyah PAKAI baju SEKOLAH lagi, XYAH bwa buku banyak2, EXam pn xSUSAH"
Ble pk2 semua yang CIKGU cakap tu hanya UNTUK menaikkan SEMANGAT untuk semua PELAJARNYA berjaya MENJEJAKKAN kaki ke UNIVERSITI. LIFE u nie xdela best sgtpn. banyak KERJA yang kena BUAT. lagi SUSAH dari sekolah. mmg betul, LIFE masa kat sekolah dulu sangat2 best. tp AKU pn manusia BIASA. Bila disekolah RENDAH, aku nak cepat2 jadi DEWASA and masuk sekolah MENEGAH sbb tgk akak n abg2 lain mcm BEST je.. bla kat sekolah menengah PULA aku SIBUK2 nak masuk U untuk bt DIPLOMA (ble hbs form 5). Tpi aku xpnh lupa mcm mne FRUST nya aku bila xdpt buat DIPLOMA sbb xdpt twarn U. aku KUATkan semangat aku yang TAK berapa kuat nie tok sambg STPM n tolak POLITEKNIK. ALHAMDULILLAH.. agaknya mmg dah tersurat untuk aku buat IJAZAH tanpa DIPLOMA. =) BESARnya REZEKI ALLAH bagi kat aku. Tapi masalahnya sekarang aku dah mula rasa mcm XBEST langsung kat U nie. tp makin lama dah makin OK.. hope sangat2 SEMANGAT untuk KONVO bersama BAKAL2 cikgu-cikgi yang lain akan TERCAPAI!! INSYAALLAH.. =)



Thursday, 28 October 2010

Saya Hanya Untuk Awak!!

Dear Diary,
ada air JERNIH yang mengalir dari sepasang mataku bila melihat video itu. YAALLAH, aku amat berharap orang yang TERCIPTA untukku akan sentiasa berada disisi ku xkira banyak manapun halangan yang akan kami HADAPI bersama Sebagai SUAMI isteri. Entahla.. xtahu kenapa hati ini boleh terusik. Mungkin KERANA cinta itu sudah MAKIN wujud dalam sanubari ini.
Seperti ianya BARU semalam BERLAKU.. aku masih boleh MENGIMBAU detik-detik PERKENALAN kita. sungguh indah WAKTU itu dan aku amat mengharapkan ianya akan kekal INDAH selamanya..
Senyuman ini hanya AKAN aku ukirkan untukmu!! HANYA untuk awak SEORANG! saya tahu, awak suka TENGOK saya SENYUM an?? awak jangan RISAU ye.. saya janji SENYUMAN ini hnya untuk AWAK!! untuk awak bakal SUAMI saya.
Entah bila saya AKAN bertemu dengan AWAK lagi?? saya sendiri TAK pasti. tapi saya sangat BERHARAP akan ada PERTEMUAN Itu! Saya akan setia menunggu AWAK kalau awak boleh janji yang awakpun akan SETIA menunggu sya!! saya xNAK satu HARI awak tinggalkan SAYA sbb saya dah BELAJAR menerima diri AWAK!!

video

Wednesday, 27 October 2010

Final Sem Week!!



Dear Diary,
Esok aku dah mula exam yang pertama iaitu Profesion perguruan kat DG.. YaAllah. takutnya hati ni. first time exam an.. takut xleh score the best untuk sem nie. Aku cuma boleh berharap da berdoa semuanya akan ok n aku boleh jawb semua soalan. Semua orang tgh study tp aku masih xde mood nak bace buku. susah la life kat sni. aku ase menyesalpn ada msk U nie. tapu ble pk2 balik kalo aku xmsk u aku nak keje apa nanti??? em.. ntahla.. aku serabut dengan keadaan aku sekarang. aku dah xmcm dlu. aku dh x tepati masa. lalai. byk benda yg dah berubah. aku janji aku akn berubah kearah kebaikan.. Moga doa ku di makbulkan Allah.. Amin.

Wednesday, 20 October 2010

Apabila bahasa qlate di 'KL' an.. =)


baco sapa abis ni.baru demo pehe..buleh tehe nk suko selok..kawe guling bating do-de-do-de baco..hahaha..

Kantoi 1Gu kawe kijo hotel,dio sepatutnyo anta guest pegi airpot tapi huje pulok,dio tunggu la sapa uje berenti baru dio oyak ko guest, kawe denga dio oyak gini"mari kita pergi encik,hujan sudah SERIK ni"

Kantoi 2Dulu,mase kat belaja kat kolej,kelas komputer,kawe aja gu kawe pasal komputer,doh dio slow nok teke tikuh tu,kawe kato la gini"Ming,tunggu gapo lagi nyo, PENYEK la mouse tu" .Gu kawe pun kato,oloh,kapong molek bahaso mung,mujur mu tok oyak JIREK…

Kantoi 3Kawan abg ipar aku kantoi ketika dinner di hotel, biasalah kan waiter akan refill air sejuk dalam gelas tu kan..

dia kata lebih kurang macam ni semasa waiter itu sedang menuang air kedalam gelasnya..

"adik, dah banyak air tu, PADAM, PADAM.."

dengan muka yang selamba dan serius..

Kantoi 4kwn aku... dia nak bayar harge pulut lepa kat cafe....dia sebut

“pulut LEMPA satu”...

sepatutnya pulut panggang

Kantoi 5cikgu : ada berapa jenis KUTUB kat bumimurid : dua, cikgucikgu : nama dua jenis kutub tersebutmurid : KUTUB AYAM dan KUTUB DAGING

(khutub @ kerutuk)

Kantoi 6cikgu: kenapa baju sekolah awak ade bintik2 hitam?murid: Baju saya kena PERTIK SAWA cikgu.

Kantoi 7ni cito aku pulok....maso mulo2 masuk kolej...gi cafe beli air dale gelas plastik mcam kat psar malam tu..pahtu maso nok bayar tuh..."kak, ada TUDUNG tak?" sambil tgn tunjuk kat atah gelas tuh....kakak tuh mulo2 tok pehe....doh aku duk tunjuk atah gelah tu dia pun kata..."ooo....penutup"....dgn muko selamba..."a ah penutup"....malu weh....hehehehe

Kantoi 8kwn aku citer cara2 masak kerutup..

”mula2 panaskan minyak...masukkan bhn kisar...tumis hingga naik bau...kemudian masukkan AWAS.....”

Kantoi 9“saya tinggal bersama ayah, ibu, adik dan kakak. rumah saya berdekatan dengan rumah nenek. kadang-kadang rumah saya BERKUBANG.....”

Kantoi 10Aku pernah dengar statement ni kat bank...

“hutang encik yang perlu bayar ialah dua ribu tiga ratus lima puluh ringgit point SAMAS.....”

yg ak nk sukonyo ore wak oyak tu ore cino......

Kantoi 11kemarin dulu anak aku muntah atas katil, abih aa kena dkt cadar ngan toto..smlm kitaorg tengah masukkan toto ngn cadar dlm mesin basuh..pah, aku oyak gini dkt hubby aku .." bang, lupa la nak ambik SAMPUL BANTAL sama.."

laki aku bantai gelak..ingatkan surat je ada sampul..bantal pun ada gak ke?

Kantoi 12peristiwa kat bandar jengka...member kelantan aku gak.....'BANG MINTAK SUPIK SATU'.....wakakaka.....bercakap luar tuh...

Kantoi 13masa aku study kat UM sewa umah kat bangsar...

ada housemate budak kedah nak pinjam motor...dia tanya mana kunci motor aku...

dengan macho nya aku jawab...'kunci motor ada dalam SORAK meja aku tu..'

hahahahha

Kantoi 14masa di U mulo, ado member aku ni buleh awek bdk Johor.. mmg sokmo berigak ayat kelate time dia berkecek luar ngan awek dia tuh.. contoh paling kelakar aku igt lg masa tu dia tgh bergayut tanya khabar awek dia yg demam..

"Ayang.. camne dah "sial" ke belum demam ayang tu?" pastuh lagi.. "sori la abang x sempat call ayang, abang tidor strik (straight) td"

Kantoi 15member citer takdih......

si A nampak ular lalu menjerit...." ular.....ular.....katak.....katak..."....

Kantoi 16ade sorang awek kelate ni kije receptionist kat hotel kawan aku kije...aritu hotel xdak api,blackout, so guest kol la hotel ,dia yg cakap

guest : " nape takde api ni"awek : " maaf cik,black out.api berJENTAP"

Kantoi 17Dalam sebuah komuter...

“abang boleh ALIH sikit tak? Saya nk duduk ETEP.”

Kantoi 18Ada org luar tu dia mari jalan kampung...org kmpung tu tau doh dia orng luar..

Ore luar tu g jale umoh woris dia..woris jauh2..jadi anak tuan umoh tu nak kecek luar jugak la..

Org Luar : ' mak ada tak? 'Anak Tuan Umah : " takdi mak ada duk tanah .. dia cakap nak gi tembak, nk g beli lauk..... "

[standard org2 kg kat kelantan..waktu2 tengahari, kalau nak beli ikan, mereka akan tunggu penjual ikan datang ngn motor kat tembak (tepi jalan ) ]

Kantoi 19haha..aku ado kisoh saen aku dio nak beli kuih d bazar ramadhan ari tu...die beli kuih rm2 gune duet rm5 pahtu mok cik kedai tu wi balik rm 2..so dio ni oyak ar,

"mok cik cucur lagi xcukup seringgit.." mok cik ni pon oyak ar.."cucur xde dek, kalo nak kat kedai sebelah ade".

Kantoi 20aku tringat pok sdaro aku maso gi kijo s'pore dulu

sebelum tu dia gi jale2 di johor dulu...dia skali nga saing2 dia 3 oghegi lah beli air....pah tu dia tanyo mokcik tu...

"kak..... PLETIM adaa ?

kakok tu ngango sapa.......saing2 dia pecoh perut dengar " PLETIM"

Kantoi 21tringat ado soghe saing crito maso dio baru pindoh singapore...maso tu dio skoloh rendoh lagi...ado sari tu mok dio suruh gi keda beli bare...

saing : toke...kakah sup ada?

toke : hah?? kasut? kasut tak ada...itu terompah ada la...

saing : bukannn...kakah sup la...ada ke?

toke : aiya...saya sudah cakap kasut tak ada...terompah saja ada...

saing : (balik rumoh gi tanyo mok dio kelik) ma...cino tu duk royak kasut kasut tropoh...royak nok kakah sup...duk tawar tropoh dio...

mok saing : ma tok ingak nok royak sini oghe panggel repoh sup (rempah sup)...

saing : pade pong cino tu tok pehe...

Kantoi 22aritu mak mentua saya ikot balik kedah. time maghrib, suami n abah saya nak pegi surau.mak mentua saya gi tanya kat abah saya

"ustaz nok gi balasoh doh ko?"terkejut abah saya . "taklah mek, nak pegi belasah sape pulak ni?"

Kantoi 23membe saya cikgu,jenis pekat gler kelate tp ngajar di kL...budok2 biaso laa gege dale kelas..pastu dok tubik masuk tubik masuk..pastu dio jadi nk maroh gilo...nak marah ko budok2 tu. Dia oyak :

"awak ni kalau bising skali lagi..saya akan suruh awak TUBIK!!!"bdak2 KL hok dengar terpinga-pinga.."apa dia TUBIK cikgu?"

Kantoi 24budak kelate:- mu gi beli timun cino kejap...budak johor:- nk berapa?.....budak kelate: (ngan muka confiden) mu beli daley 4-5 butir jadi ah...

pastuh budak johor tuh pegi kedai nak cari timun cina... selang beberapa minit kemudian...

budak johor: aku cari banyak kedai dah.. takde pun orang jual timun cina... apek buah tuh siap marah aku lagi.. dia kata dia tak pernah pun dengar timun cina, timun india, timun melayu....

masa tuh kitorang dah keras2 ketawa...... lepas explain kat dia yang timun cina tuh tembikai.. ngan dia2 pun ketawa besar.....

Kantoi 25Sepupu aku hok duk johor balik cuti kat kg aku..pah tu gak adik aku nk tido laa skali depan tv dgn spupu johor aku tu..pah tu byk nyamuk..dio pun oyat gini..

"BANYAKNYE NYAMUK...BERBEROM-BEROM (bunyi nyamuk)...hahahaha..

Kantoi 26Ado promoter gas mari umah aku..nk jual kepala gas untuk keselamatan gas gapo xtahu...mok aku hok interested nk beli..

pah mok aku ty laa..nk guno lagu mano ni..dio pun jawab..."mcm ni mak cik...kepala ni bawah ni mak cik CONCOS kat tong gas ni....

Kantoi 27Ore kg aku duk KL, jenis tok beso kecek luar...dia ada duit besar nok g tukar keda...nok oyak guano ni nok tukar duit ni...dio kecek luar jugak...

“bang, nak tukar duit HALUS ada ?...”

Kantoi 28dj radio: assalamualaikumpendengar: wa'salam...dj radio: bagai mana keadaan cuaca di Jeli skg?pendengar: hujan berek-berek.....

Kantoi 29ada anak buah kawe jate sore bdk KL.. umur 6 thn..comey kakloh jugok la... bila balik kg, budok2 tino pakat2 kerumun anok buah kawe tu,,serupo ore ulu tok rajin jupo manusio..

"Eiii... comANnye... geraNnye.... nama awak sape.... tembaNnye pipi... rasa mcm nak KENGKAF jerrrr.."

Kantoi 30didi gi kl umah abg dia...abg dia suruh gi kedai beli gayung...so dia pon gi kedai..smpai kedai dia tanya tokey...

"BANG, ADA JUAL CETONG TAK?"...

Kantoi 31ina baru balik dari shopping...rosnah tegur ina "WAH INA BARU BALIK? BALIK DARI MANA? BANYAK NYA JABIR KAT TANGAN TU”....

Kantoi 32ada sore staf puam opis kawe, sebab dia hok paling janguk bos kawe suh dia entertain pelawat dr KL time acara makan2, ada buoh duye..

bila pelawat tu oyak, best2 durian sini, lemak.. dio jawab..

"memanglah durian sini best2, tp sy tak boleh makan byk sangat coz cepat lugal"..

Kantoi 33mak aku cikgu, dulu dia sokmo wat kelik buku latihan bdk2 check dumoh..

ado sekali tuh, selok dia suko.. dio tunjuk tuh so family ngilai.. ado student tuh wat ayat..

"Itik sedang menyudu air cha.. "

Kantoi 34Aku sedang melayan anak kawan aku bermain ditaman permainan..tetiba aku cemas sebab budak2 itu telah buat lari pecut 100 meter..

dengan pantas aku menjerit...

"Naqib...jangan lari laju2...nanti REBAS!!"

Nasib baik aku sorg je masa tu..tp aku tetap gelak sorg diri...suker selok...

Kantoi 35pengalaman aku, ado ore luar mai umoh tuk aku..lepas make tghari, tuk aku wi bantal ko ore tu sambil oyak gini:

" guling-guling la dulu mek... lambat lagi nok gi keda"....

terpinga2 ore tuh... mujo x guling sungguh.. kalu dok gak, pah tanoh la wehh.. rumoh tuk aku tu tinggi.

Kantoi 36

aku selalunya kantoi tang kunci kereta....

dah terbiasa sebut..."suis keta"

ada sekali tu, aku suruh lab assistant aku gi beli barang, aku ckp ngan dia

"ambik la suis keta aku tu...bwk keta aku jer"

dia ngan muka cuak tgk aku..."napa? keta takleh start ke?"

aku jwb balik..."ye la, kalau tak ambik suis keta tu...camana ko nak start keta aku lak?"

lagi dia heran...

pastu...baru aku tersedar.....that's kunci kereta.....

bukan suis keta

Kantoi 37

maso saing kawe mari KL...sek2 rumoh kawe nak masok tengahhari pahtu suruh la dia gi kedai beli ikan ...

saing aku : Bang ikan AYA ada?Tokey : Ikan AYA?....ikan apa tu dik?...xde jual laSaing Aku : Ala Bang tu ada la ikan AYA tu...(sambil tunjuk)Tokey : oooo ni ikan tongkol la dik...

balik rumah dia bercerita gege 1 rumah dok suko ko dio..

Kantoi 38teringat maso kawe ngaji k.l mulo,nk g beli sabun basuh.. "kak sabun SETOKOL"

Kantoi 39Ambo sediri pun penah kena dulu, gini..

masa kursus BTN, member dorm sebelah bising, selamba je ambo tepik,

"weiii, diamla, BOSANLA

heheheh..member kelate pecoh perut suko..lorat kelantan, istilah Bosan ni ada dua maksud

Kantoi 40so lagi, ambo tengok budok2 dok gayut di taman permainan di Putrajaya,

ambo tepikla larang takut jatuh :

" weiii, jangan bergayut kat situ, nanti jatuh, dapat FAEDAH (BULEH PEKDOH)

member aku terguling reboh suko

Kantoi Tahap Dewa

Jusuh dari kelantan, baru datang KL, duk umah sewa kawan2 dia, suatu hari dia ikut kawan dia g disko, semua kwan2 dia mabuk. Dia ckap kat kawan dia :

"berat-berat korang semua nih.....dah-dah la tuh....jom KELIK..

Wednesday, 13 October 2010

Minggu Assigment!!


Dear diary,
tinggal lagi seminggu sebelum aku exam!! Masalahnya, masa untuk exam dihabiskan Menyiapkan Assigment yg xciap2 dari 3 minggu lepas.. STRESS kot!!
YaAllah, 3 hari lepas aku demam+SAKIT TEKAK+ batuk+SELESEMA! bencinya... asa lemah sgt BADAN nie.. baru je nak baik aku KUATkan diri siap2kan assigment yg bercamBAH -cambah nie... ase mcm nak nanges je... tapi sabar.. exam dah nak hbs.. bln 11 nie blh release tention PUAS2 dengan BUYUT!! windunya.. +)

Monday, 11 October 2010

Salam suksis.


dear diary..
1-3/10/10 aku join Camping suksis kat ulu bendul.. Best sangat kat sana. Aku jumpa ramai kawan2 baru. Aku join kumpulan kuning! memang gempak habisla.. semuanya sporting.. tapi kenangan paling manis aku dgn deorg ialah gelagat deaorg! memang sweet.. terutamanya Amat, Amirul, Fahem, Vinod, Aku!, lisa, ana, lizza, ain. korang mmg the bestla!! chayunk kowang..

kuning, kuning..
shhsss.. shsss..
fire, fire,
huha, huha,
tattarata tia tia, tattarata tia tia..
skuad, skuad kuning!!
hehe...